Wie kent (of gebruikt) ze niet. Voedingssupplementen, in de vorm van pillen of capsules, bedoeld als aanvulling op jouw dagelijkse voeding. Te koop bij o.a. de drogist, de apotheek en supermarkten.
Regelmatig kom ik in contact met (startende) ondernemers die voedingssupplementen willen importeren uit het buitenland, vooral uit de Verenigde Staten, waar meer dan de helft van de bevolking minimaal 1 voedingssupplement per dag slikt. Niet zo vreemd dat in dit land dus veel leveranciers te vinden zijn.
Het lijkt op zich eenvoudig: je plaatst een bestelling en de supplementen worden netjes door de vervoerder bij je afgeleverd. Maar het spreekwoord ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ gaat ook hier op!
Wil je voedingssupplementen importeren met als doel deze commercieel te vermarkten, houd dan tenminste rekening met de volgende twee aandachtspunten:
Invoerrechten en btw
Je krijgt te maken met invoerrechten indien je voedingssupplementen wilt importeren uit de Verenigde Staten.
Het tarief van invoerrecht hangt af van de zogenaamde goederencode of TARIC-code. De douane is de instantie die alle goederen classificeert in deze codes. Het is dus van belang om de juiste goederencode te achterhalen van de supplementen die jij wilt invoeren. Dit blijkt helaas niet altijd eenvoudig. Het is raadzaam om vooraf bij de Nederlandse douane te informeren naar de goederencode die op jouw supplementen van toepassing zijn. Hierbij zal onder andere meespelen welke stoffen de door jou in te voeren supplementen bevatten. Zo kan voor supplementen die meer dan 1,5 gewichtspercent van melk afkomstige vetstoffen bevatten een andere goederencode gelden dan voor supplementen zonder of minder dan 1,5 gewichtspercent van melk afkomstige vetstoffen. En het invoerrecht kan daardoor ook weer verschillen.
Wil je dat de douane een bindende uitspraak doet over de juiste indeling van jouw supplementen in een goederencode dan kan je een Bindende Tariefinlichting (BTI) aanvragen bij de douane.
Ook goed om te weten: invoerrechten worden geheven over de douanewaarde, zijnde de optelsom van de prijs die je voor de voedingssupplementen moet betalen aan de Amerikaanse leverancier + de transport- en verzekeringskosten tot aan de EU lucht- of zeehaven van binnenkomst. Zie onderstaand voorbeeld:
Jouw inkoopprijs voor de voedingssupplementen $ 1.000
Transport-en verzekeringskosten USA – Amsterdam Schiphol $ 200+
Douanewaarde $ 1.200
* De douanewaarde dient te worden omgerekend naar de valuta van de lidstaat waar invoer plaatsvindt, in dit geval de euro. Dit betekent op moment van schrijven dat de douanewaarde ca. 1.100 euro is.
Stel dat het tarief van invoerrecht voor de voedingssupplementen 12,8% is (niet ongebruikelijk voor voedingssupplementen) dan zal je 12,8% van 1.100 euro = 140, 80 euro aan invoerrecht moeten betalen.
Ook betaal je bij invoer 6% Nederlandse btw. Ondernemers met btw-nummer kunnen de betaalde btw weer verrekenen/terugvragen via hun aangifte omzetbelasting.
Vraag altijd goed na bij een vervoerder met welke eventuele overige inklaringskosten je nog te maken krijgt (denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het opmaken van de invoeraangifte).
Producteisen
Een ander belangrijk aandachtspunt is dat je bij het op de markt brengen van voedingssupplementen te maken krijgt met een aantal regels die bijvoorbeeld voorschrijven waar de etikettering aan moet voldoen en wat de maximale hoeveelheden vitaminen en mineralen zijn die een supplement mag bevatten.Dat noemen we de producteisen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de samenstelling en etikettering van voedingssupplementen.
Je bent als importeur van producten van buiten de Europese Economische Ruimte productaansprakelijk voor (letsel)schade veroorzaakt door een onveilig product. Je wordt in juridische zin namelijk gezien als producent. Het is dus van groot belang dat jouw voedingssupplementen voldoen aan al deze regels.
Overige aandachtspunten
Importeren kent natuurlijk nog meer aandachtspunten. Kijk daarvoor eens op de pagina Starten met import. Hier vind je bijvoorbeeld checklists en stappenplannen. Ook kan je het gratis webinar ‘Slim en succesvol importeren‘ eens bekijken.
Ik wens je veel succes met je verdere voorbereidingen!!
Marcel Hoebink
Kamer van Koophandel
Beste Marcel,
Dank voor je duidelijk en helder beschreven uitleg. Als ik heel kritisch mag zijn mis ik nog twee HEEL belangrijke primaire elementen en 1 belangrijk secundaire element waar een starter vanaf het begin af aan rekening mee moet houden. Wat ik mis is;
1) Wat mag wel en wat mag niet geïmporteerd worden (WarenWet). Zo mogen bijvoorbeeld Omega supplementen niet geïmporteerd worden zonder Vang-certificaat en mogen bepaalde dosering die in de VS als normaal bevonden worden, volgens Europese richtlijnen hier niet verkocht worden.
2) Het recht van belanghebbende (parallel-import) om goederen te mogen importeren wanneer er door producenten bijvoorbeeld gewerkt wordt met exclusieve export-/importrechten.
3) (secundaire) Waar in de VS koop je wat. In veel staten zijn de meeste voedingssupplementen vrijgesteld van BTW, maar er zijn bepaalde staten die zeer ruime vrijstellingen hanteren voor bepaalde voedingssupplementen, indien er een bepaalde hoeveelheid Vitamine en Mineralen aan zijn toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan sportdranken.
Wellicht dat je hierover nog wat kan vertellen om je verhaal helemaal compleet te maken?
Hoop dat je er iets mee kan. Het kan Starters enorm helpen!
Met vriendelijke groet,
Tim
LikeLike
Beste Tim,
Hartelijk dank voor je reactie en aanvullingen. Dit is zeer welkom! Ik zal kijken of ik een en ander kan verwerken in de tekst. Ik lees op jouw website dat jullie ook logistiek/douaneformaliteiten kunnen verzorgen voor derden. In voorkomend geval kunnen ‘starters’ dan ook naar Vivitals worden verwezen? Richten jullie daarbij met name op import uit USA?
Nuttige info mbt het vangstcertificaat (punt 2). Klopt het dat dit in USA wordt verstrekt door de NOAA?
Voor wat betreft het derde punt. Zou je dit nog nader kunnen toelichten? Ik weet dat er in USA sales taxes worden gehanteerd, maar een importeur in Nederland heeft daar toch verder niets mee te maken? (alleen met Nederlandse btw bij invoer). Sales tax wordt toch in USA geheven over detailhandelsverkopen (dus verkopen aan consumenten in USA), en niet in geval van exportzendingen vanuit USA? Hoop dat je mij weer kunt zien van een reactie. In ieder geval top dat je bereid bent je (praktijk)kennis met mij (en de lezers) te delen.
Groet,
Marcel
LikeLike